Thursday, December 16, 2010

White Lies

white lie bukan white chocolate...

white lie??? Tipu putih??? some of us mesti pernah dengar kan. Tapi kenapa white lie bukan blue lie, black lie atau sewaktu dengannya. ouhh...jangan tanyo den. den pon taktau den cumo tau ado white lie ni based on reading jer...
Basically, white lie ni adalah penipuan yang tak menipu. Refer to this link. kalau malas nak klik saya copy paste sini yer meaning of white lie.
"White lies are minor lies which could be considered to be harmless, or even beneficial, in the long term. White lies are also considered to be used for greater good."
credit to google n wiki guys. =)
Kalau tak faham lagi, white lie ni actually kita sebenarnya tak menyampaikan 100% betul je kat orang yang kita nak bagitau tu. Contohnya:-

A menalipon B sebab B ni lambat sampai ke.....*fikir sendirilah...huhu
A: weh, kenapa ko tak sampai-sampai lagi???ko kat mana ni???
B:kejap-kejap, aku on the way nih!!!

see...bukannya si B ni nak bagitau kat si A ni dia kat mana. padahal si B ni kat rumah lagi tapi dia bagitau si A dia on the way. pakai kasut pun belum lagi kot. huhu...tu kira da tipu la tu tapi tipu yang harmless..ok~ faham???harap faham~ =D

nak contoh lagi???ni senang faham kot...haha...well, selalu tak kalau mak talipon tanya khabar? sihat? selalu kan kita jawab Alhamdulillah sihat. padahal kita tengah demam ni, yelah tak nak mak susah hati kan. anak da la jauh di mata, sakit pulak, hati mak mana tak risau kan. maka si anak pon telah membuat 'white lie' untuk menyedapkan hati mak. ok for good purpose lah kan. tapi a lie is still a lie. macam korang kata tipu sunat tu la..sama la kot ngan yang ni...haha..aku pon bukan pandai sangat...kekeke


agak-agak korang faham ke apa yang telah direpekan oleh afie ni???hmm...dang, memang fail bab mengajar2 orang ni. that's why la tak jadi cikgu. tapi teringin lak nak jadi cikgu tadika.erkk teeheee~
Pasal black lie lak..aku rasa mesti ni lies yang tahap petala ke doploh punya lie. kaki kelentong je pandai ni..hahha...erkk no offense keh.

2 klik dan komen :):

Qa said...

ooo..macam tu..tapi ni bukan white lies dah ni. tapi ni jenis segala macam kaler lies dah. ade blue lies. green lies. pink lies pon ade..hehehe

Afie said...

hehee.....rainbow lies la kalo camtu tqah...huhu ;P