Monday, April 26, 2010

9 am...G3 (26 apr)

Salam...

Kenangan aku dan optimize...

soalan wajib:-

network
- shortest path
- minimmal spanning tree
- maximal flow

soalan pilihan. Jawab 3 daripada 4 soalan:-

1. Integer programming
2. Duality
3. Non-Linear programming
4. Simplex method (maximization)

Integer programming ni pasal 'the branch and bound method'. Firstly kenalah pandai construct objective fx= maximize,Z. Then, kena ada subject to constraints: bla..bla..bla...pastu kena nyatakan X1X2.
Lepas tu, selesaikan...malas cerita panjang-panjang.huhu


p/s: alamak bz nak stdy la...yang len2 tu esok nak muntahkan kat paper...so xjadi lah nak taip kat sni...ok2...tatatititutu~

Friday, April 23, 2010

T.A.G=>kepada nama berkenaan,alert-nocha,sopi,najay,suzi n erna..hehehe..=P

Salam~

Huhu..okeyhhh...kena tag..so..apa patot wat??? Jawab tag lah kan..fine... First time kena tag ni..hahaha...tu yang terlompat-lompat macam kera dapat ros lak kan...=P

Jawapan tag nyer adalah:~

  • adakah anda merasakan anda HOT???

HOT giler kot...panas seh..berpeloh-peloh..mau kurus aku gini...agak-agak berapa gelen peluh aku kuar...hahaha...Malaysia semakin panas!!! India macam mana???hehe..=P

  • upload wallpaper pc/laptop anda guna sekarang

  • Cerita pasal gambar ini.
Gambar ini mengisahkan seorang hamba memohon doa kepada Allah...so..paham sendiri la kan...mentang-mentanglah ngah Final fever...hehehe..dan..sebab pic ni gelap..aku suke!!^^

  • Kali terakhir makan pizza?
Tahun ni ade kot..last macam makan dengan kak As.tapi tak ingat bila lak...huhu..kenapa tanya soalan ni.ngidam dah ni..heee~

  • Lagu terakhir anda dengar?
V6-spirit...tengah dengar nih...=

  • Apa anda sedang buat sambil menyelesaikan tag ini?
aksi macam nad faten...ala-ala mermaid atas katel berguleng-guleng tapi atas katil sendiri rr..huhu..

  • Selain nama sendiri anda dipanggil nama apa?
banyak la plak..kat umah-eka, kat sekolah rendah-tika, skola menengah-afie, matriks-api a.k.a fire..haha..kat U- afie..=)

  • tag 5 orang yg anda nak tag
nocha
sofiayantie
najay
suziana
erna

  • Siapa no 1 anda? no 2?
no 1 member kamceng kat rumah...pakar motivasi dan juga dak palap UTM..huhu..no 2 lak, penyanyi UTHM, member kat U dan juga bakal housemate saya...=)
  • Katakan sesuatu pada no 5?
Erna ke aii...jawab tag yer..tanda anda prihatin..huhu..;P
  • no 3 ada hubungan dengan siapa?
HeeChul oppa..hahahah..=P
  • kata-kata cinta pada no 4
suzie...walaupon kita jauh..ko di n1o1 aku di n1o3...kau tetap di hatiku...erkkkzz..aku xpandai berjiwang rrr...hahaha
  • berikan 5 perkara yang anda tahu tentang orang yang tag anda
  1. Bijak
  2. kechiq
  3. baek aty~
  4. gigi kami hamper same...huhu..=B
  5. riang ria cornflakes~

aaa...nad faten a.k.a nadiha fatima jangan marah arrr..heheehheee....=P

Monday, April 19, 2010

Cerita ni lagi..huhu

As-salam~

I went for facebook-ing just now and happened to read one of my friend's status. It sounds like this ‘terkenang sebuah memori lalu’. It is a song actually. Nasyeed.. And my intersaberians do comments there. Miss them damn much...huhu..bila la nak jumpa semua ni. Miss my intersaberians, kmmians, my childhood gangs sktpians and not forgotten my mgsians. Kinder-garden gangs also..huhu..sapelah yer. Ingat sorang jer tu pun sebab kitorang jiran. =P

Dan menjadi dewasa sangat tak best...sebab:-

Banyaknya benda nak kena fikir.

Kena buat PSM sem depan.hahha

Ada banyak perasaan tak best.

Kena mematangkan fikiran yang kurang matang ni.

Ala...banyak sebab lagi~ hehehe..


video

-Nostalgia-

Terkenang sebuah memori lalu
Kisah persahabatan kita bersama
Di dalam satu pengajian
Menuntut ilmu dan pengalaman
Mengingatkanku pengorbananmu
Terpahat padu di kalbuku

Bersama rakan taulan dan guru
Tawa riangmu menghiburkan hatiku
Indahnya suasana ketika itu
Terjalin ukhuwah sejati

Nasihatmu sungguh bermakna bagiku
Mengenalkanku erti kehidupan
Susah payah kita hadapi bersama
Itulah asam garam dalam kehidupan

Ya Tuhanku tabahkan hatinya
Kuatkan semangatnya untuk menghadapi hidup
Limpahkanlah maghfirah dan kasih sayang-Mu
Agar hidupnya sejahtera di dunia akhirat

Sunday, April 18, 2010

Sempat lagi nak berblogging...=P

Salam alaik~

So......bengang with orang cafe just now.. What the hell heck is they all thinking.. kami ni tugu ke??agak-agaklah weiiihh... Dah lambat tu pandai-pandailah pujuk customer...ni tunggu agak-agak dalam sejam lebih kot. Lama tu...dah tanya buat-buat taknak layan lak..mau tak ‘HOT’ lak kan.. At last, dengan kesabaran yang nipis tu...kitorang blah meninggalkan cafe tu...bye2~ n Kepci here we come..hahahahha..padan muka..sape suruh lambat sangat. Bukan soal gua nak tutup pintu rezeki lu tapi consider la,tunggu lama kot. kalO setengah jam ke 45 minit ke..tu relevan lagi...thanks Mcpah for riding me to kepci~ Oklah camni, pasni kalo wat lagi I boikOt cafe tau!!!

Enough with that. Well, patient is POWER!!! Go go Power Rangers!!...bhahah...see...sengal sense has come out...heeks~

Final is finally come.*sigh* You are most welcome into my life...=)

What should I do??? STUDY....STUDY....and STUDY....sampai nak muntah...blueekkss~~

Hmm... I’ve got this from a friend of mine and don’t mind for sharing. Well, sharing is caring right.

Tips di pagi hari sebelum ke Dewan Peperiksaan

  1. Bangunlah untuk solat sunat tahajjud, taubat dan hajat. [moga dipermudahkan]
  2. Solatlah subuh secara berjemaah. [terutamanya bagi muslimin]
  3. Selepas subuh, luangkan sedikit masa untuk bermunajat kepadaNya. Lakukanlah zikir, baca al- ma’thurat, atau laungan zikir asma ul-husna, paling kurang pasanglah alunan bacaan al-Quran atau zikir supaya hati ini tenang di pagi hari [terutamanya untuk yang tidak berkesempatan qyam di 2/3 malam].
  4. Pastikan selepas mandi, wudhu’ itu kekal bersama kita. Jangan biarkan wudhu’ batal tanpa diganti. Ini kerana malaikat sentiasa mendampingi manusia yang sentiasa dalam keadaan berwudhu’. Bagi yang was-was dengan wudhu’nya, eloklah diperbaharui semula wudhu’ itu.
  5. Sebelum melangkah keluar dari rumah @ bilik, lakukanlah solat sunat dhuha dengan khusyu’ dan tawadhu’. Jika punya kesempatan yang banyak, bolehlah tunaikan solat sunat hajat selepasnya dan minta agar dipermudahkan urusan di dewan peperiksaan.
  6. Selepas peperiksaan, tawakallah seluruhnya kepadaNya. Doalah agar keputusan peperiksaan setimpal dengan usaha kita.

*TIPS INI BERGUNA JIKA:

- sebelumnya kita berusaha sedaya mungkin, walaupun sedikit.

- kebergantungan kita kepadaNya tinggi.

- amalan seharian seperti solat dan baca al-Quran kita jaga sebaik mungkin.

- sebelumnya kita meminta restu dan doa daripada kedua ibu bapa.

- kita hanya mengharapkan yang terbaik daripadaNya

Sekian…selamat mencuba

“Wahai orang yang beriman, mengapakah kamu tidak memperlakukan apa yang kamu perkatakan? Sesungguhnya amat besarlah kebencian di sisi Allah jika kamu memperkata apa yang kamu tidak lakukan ~as-Soff : 3 & 4~

Semoga bermanfaat kepada semua.. Semoga umat Islam sentiasa dalam hidayah dan rahmat kasih sayangNya.. Amin~

p/s:selamat mencuba and gud luck rakan-rakan..Moga Allah mempermudahkan urusan kita~

Friday, April 16, 2010

(n_n)

بسم الله الرحمن الرحيم
~السلام عليكم~

I should post this on Tuesday but...since I got too much laziness gene in my body on that day so I’ve made decision to post it today.

Well, it must be one of the happiest moment I have for this sem..=) hepi2~ thanks Allah for always hearing my pray.

Alhamdulillah~ at last, I’’ve got my own license..weee...after diz I can drive thru mcD lah kan..hahaha....haila2~ perasan je..kereta sape la agak-agaknya aku nak sebat tu kan...Tapi problem la pulak kan, aku tak bayor2 lagi duit belajar..wua...mak mana den cekau duet nih...(perlu ke cerita ni semua dalam blog...hmmm...*thinking*...huh..perlu!!!coz ni blog aku so...suka suki gua la kan...hahha). Selagi dwet belajar n dwet lesen P tidak dibayar selagi itulah aku tetap takkan dapat lesen aku yang dah 4 tahun aku tunggu2...wuaa~~~ =’((

Ok...cukuplah pasal tu.malas cerita lebih2..karang abes lappy a.k.a Oked saya rosak pulak...dibanjiri air mata...(huh..yelah tu kan) .

Minggu study week ibarat minggu berpoya-poya lak bagi aku.. “Ya Allah jauhkanlah aku dari kemalasan dan berikanlah daku kerajinan~”. Baca doa gitu hari2 pon tak guna, usaha tadek. Amboi...makin malas aku nampaknya dari sehari ke sehari. Ingat apa, hebat sangat dah ke??! *cuba memotivasikan diri sendiri...masalahnya termotivasikah????* dushh...macam kena langgar beskal lak..saket skit jer..huhu..=P..kalau lori...parah weeiiiihhh!!! Asal aku buka buku je, ingat kat lain. Tak focus...duhh...ni lah bahana suka on9.

Ingat nak wat kempen anti tenet [2] hari la..agak2 boleh x???tenet ta boleyy kot...FB mungkin????heeeksss~ =P


nak sebijik boleh tak???ada sape2 nak bagi sbg bday present x???heheheh


p/s: sila bagi komen membunuh*silap...membina. OKeehh!!!...korang mmg da’ best rr...Luv U olls~



Monday, April 12, 2010

Its nothing

First of all, assalamualaikum~

Suddenly I just feel so sad. Sadness surrounds me, myself. It’s hard to keep inside; deep inside my heart core. I know Allah had planned for my future, the path of my life and destiny. And I know we can just only plan for our best and hope it will but the most important, we know that Allah is the best planner.

I just can’t let it out. It keeps playing in my mind. I can’t tell...sorry~ maybe I just need changes.

“Allah will not change the condition of a nation until they change what is within themselves.”

[Ar-ra’ad: 11]

We have to be sure and confident in Allah as we know nothing occurs without HIS permission and things happen according to HIS plans and way. I just wanna have a happy life without any crap things. I'm hoping for too much aite...gomenne~


learn how to be redha and ikhlas: read here~

Happy Birthday~


JUz wanna Wish both of you

have a nice Happy Birthday!!!

~Sweet 21~

huda

sopie

May Allah bless both of you always





nah kek bagi kat korang dua...huhu

Tuesday, April 6, 2010

entri buang masa

assalamualaikum~~~

aduhh...saket kepala~~

Satu ari nanti aku nak pergi bercuti la.jauh dari hiruk pikuk kota, jauh dari kilang-kilang dan tempe-tempenyer..eh betul ke ni nad??tempe???hehe..dan jauh dari radiaton2.ouhh bolehkah?macam pelik je kan. Tak mampu kot.Aduh teknologi ni betullah mnyesak jiwa aku.



duh...g men jauh-jauh. Boleh tak???



p/s:aku termerepek~(n_n)v

Sungguh aku terpana~



Heaven betul hari ni. Dari pagi sampai petang tadek klas tapi malam ada kelas kenegaraan lorhh. so...keje dok mengulorr n meng'online'.hehe

Dalam kesibukan ber 'ym' menggunakan meebo. tiba-tiba je seketol id ni menegur saya..who's dat pokemon?? well id ni da lama tak menegur sapa saya..hmm...layan je..hehe..ni member ym yang kenal masa masok chatting room dulu..isk2...apa punya perangai la kan...sekarang da x msok g chatting room..da xde ape..byak yg mrepek je...huhu. well, dia ni chinesse. starting nak chat tu macam biasalah kan..tanya-tanya khabar semua. Then tetiba je masok part agama sikit. hmmm..pendekkan cerita.. I'll make dialogue k~

our conversations lebih kurang macam ni la...ni yang dah di'short cut' kan tau...

afi: ari ni x keje ker??

dia: xla..sy cuti ari ni.

afi: owhh

dia: aah tadi ada sembahyang nenek moyang

afi: owhh...mmg arini ker??

dia: aah...setahun sekali je. malay pon ade sembahyang nenek moyang kan. masa hari raya kat kubur.

time ni aku da rasa agak terkezut...terpana gak la...eh..bila masa la pulak ada sembahyang nenek moyang ni?huh ajaran soset ko apo???hadooo..setahu aku la kan.solat sunat hari rayo ado la...hmmm..

afi: eh..mana ade sembahyang nenek moyang.solat hari raya ade la. yang tu maybe awk nmpak dorang bace ayat2 al Quran kat kubur.

dia: owh..bukan la.salah da..

afi: yer salah la..solat lain la.

dia: tu diorg baca kitab la yer.

afi: lbey kurangla..eh awk penah tgok org solat???

dia: xpe ke awk ajar saya ni?

afi: kenapa xboleh lak??

dia: terima kasih dulu la ye.

nampak sangat tak berminat nak meneruskan lagi perbincangan ke arah tu.kalo ikotkan memang nak teruskan lagi supaya tadek la salah paham yang orang melayu esp Islam ni mana ada sembah nenek moyang. So kitorang pon ber'chatting' la cerita pasal benda lain...

hmm...kalau nak ikutkan memang terkejut jugak. yelah tiba-tiba je kot.tak tau la pulak itu pandangan diorang. takpe2..taktau tanya kan...Kalaulah orang ajak berdebat hal2 agama gini..awal2 lagi aku da surrender..maklomlah ilmu xckup mana..nak memandai2...kawan aku pernah gak tanya aku...kalau ada orang kafir tanya ko macam ni..." kalau semua orang Islam akan masuk syurga, dan orang bukan Islam akan jadi kayu bakar kat neraka. kenapa tak dilahirkan je tros2 Islam"..agak2 ko la nak jawab ape???hmmm...aku tau ada jawapannya dan aku yakin jawapan tu jugak akan tetap dibidas selagi tiada bukti kukuh dan nyata nak hadapkan depan diorang. aku hanya berharap semoga suatu hari nanti mereka diberikan hidayah daripada NYA...and one more thing..kadang2 hidayah tu kita yang kena cari bukan hanya menunggu kehadirannya...man jadda wa jada wa man zar'a hasoda~ 'barang siapa yang bersungguh-sungguh, dia akan mendapatkannya dan siapa yang bertani dia akan mendapatkan hasilnya.'

sudahkah kita bersungguh-sungguh???aku???erkk...terkena diri sendiri nampaknya...

~May Allah Bless us~



mungkinkah ini jawapan tersirat/tersurat???wallahualam~


Saturday, April 3, 2010

I ain't hurt by crap things anymore...

Salam Alaik~

ahh aa...setiap kali pon mesti macam ni...actually betapa banyak benda dalam kepala otak aku ni aku fikir and suddenly it wasn't came out at the right time.huh...kebejatan...

And it happen almost everytime I need it.hailoh2...kenapa hal ini mesti terjadi kepada aku???why???


Well tak baik mengeluh ok..untuk menyedapkan hati aku yang suka mengeluh aku gugu google jap pasal keluh mengeluh ni...sesungguhnya manusia memang tidak pernah puas.(termasuklah aku skali). La Tahzan wa la Tahaf innaAllaha ma'na...Jangan sedih dan jangan takut..sesungguhnya Allah sentiasa di sisi...Susah untuk meluahkan susah lagi aku rasa untuk simpan apa yang kita rasa tak puas hati tu kan...sakit memang sakit...(sambil tunjuk dada..emm..kat bhgn jantung ke hati ke..mne2 korang rasa peritnyer la...huhu). Kadang-kadang bukan semua benda kita boleh bagitau orang and bukan semua orang kita boleh bagitau. Dan kadang-kadang benda tu better simpan sendiri buat jeruk. So, pasni tak payah la susah-susah lagi nak cari jeruk coz korang pon selalu je menjeruk rasa kan.erkk..ada kaitankah???abaikan.


Apasal aku rasa entri ni agak emo...ish...saya tak masuk mood emo lagi ni...jangan!!!

cuma rasa kurang puas hati dengan prestasi diri..hmm..yeker...mungkinlah..hehe

Hanya ingin sound diri sendiri supaya belajarlah bersyukur dan optimislah~



JANGAN MENGELUH ..........
Kita selalu Bertanya.... ......... ....... dan Al-Quran sudah menjawabnya.
......... .......

KITA BERTANYA: KENAPA AKU DIUJI?
QURAN MENJAWAB
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan;
"Kami telah beriman," ("I am full of faith to Allah") sedangkan mereka tidak
diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka
sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui
org2 yg dusta." -Surah Al-Ankabut ayat 2-3

KITA BERTANYA : KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU
IDAM-IDAMKAN?
QURAN MENJAWAB
"Boleh jadi kamu membenci sesua tu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh
jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah
mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." - Surah Al-Baqarah ayat 216

KITA BERTANYA : KENAPA UJIAN SEBERAT INI?
QURAN MENJAWAB
"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.
" - Surah Al-Baqarah ayat 286

KITA BERTANYA : KENAPA RASA FRUST?
QURAN MENJAWAB
"Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal
kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman." - Surah
Al-Imran ayat 139

KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
QURAN MENJAWAB
"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala
kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan) , dan
kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan
perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah
sempadan) serta bertaqwalah (be fearfull of Allah The Almighty) kamu kepada
Allah supaya, kamu berjaya mencapai kemenangan). "

KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
QURAN MENJAWAB
"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan
sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada
orang-orang yang khusyuk" >- Surah Al-Baqarah ayat 45

KITA BERTANYA : APA YANG AKU DAPAT DRPD SEMUA INI?
QURAN MENJAWAB
"Sesungguhnya Allah telah membeli dari org2 mu'min, diri, harta mereka
dengan memberikan syurga utk mereka...? - Surah At-Taubah ayat 111

KITA BERTANYA : KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?
QURAN MENJAWAB
"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari Nya. Hanya kepadaNya aku
bertawakkal. " - Surah At-Taubah ayat 129

KITA BERKATA : AKU TAK DAPAT TAHAN!!!
QURAN MENJAWAB
"... ..dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada
berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir." - Surah Yusuf ayat 12

Sampaikanlah olehmu Walaupun satu ayat...



Semakin banyak Anda bersyukur kepada Tuhan atas apa yang Anda miliki, maka semakin banyak hal yang akan Anda miliki untuk disyukuri.”


from Hlovate in


5T5B;


which one hurts the most???


saying something and wishing you hadn't???

or

saying nothing and wishing you had???


Rooftop rant;


live hell or live well???

YOU CHOOSE~