Tuesday, April 6, 2010

Sungguh aku terpana~



Heaven betul hari ni. Dari pagi sampai petang tadek klas tapi malam ada kelas kenegaraan lorhh. so...keje dok mengulorr n meng'online'.hehe

Dalam kesibukan ber 'ym' menggunakan meebo. tiba-tiba je seketol id ni menegur saya..who's dat pokemon?? well id ni da lama tak menegur sapa saya..hmm...layan je..hehe..ni member ym yang kenal masa masok chatting room dulu..isk2...apa punya perangai la kan...sekarang da x msok g chatting room..da xde ape..byak yg mrepek je...huhu. well, dia ni chinesse. starting nak chat tu macam biasalah kan..tanya-tanya khabar semua. Then tetiba je masok part agama sikit. hmmm..pendekkan cerita.. I'll make dialogue k~

our conversations lebih kurang macam ni la...ni yang dah di'short cut' kan tau...

afi: ari ni x keje ker??

dia: xla..sy cuti ari ni.

afi: owhh

dia: aah tadi ada sembahyang nenek moyang

afi: owhh...mmg arini ker??

dia: aah...setahun sekali je. malay pon ade sembahyang nenek moyang kan. masa hari raya kat kubur.

time ni aku da rasa agak terkezut...terpana gak la...eh..bila masa la pulak ada sembahyang nenek moyang ni?huh ajaran soset ko apo???hadooo..setahu aku la kan.solat sunat hari rayo ado la...hmmm..

afi: eh..mana ade sembahyang nenek moyang.solat hari raya ade la. yang tu maybe awk nmpak dorang bace ayat2 al Quran kat kubur.

dia: owh..bukan la.salah da..

afi: yer salah la..solat lain la.

dia: tu diorg baca kitab la yer.

afi: lbey kurangla..eh awk penah tgok org solat???

dia: xpe ke awk ajar saya ni?

afi: kenapa xboleh lak??

dia: terima kasih dulu la ye.

nampak sangat tak berminat nak meneruskan lagi perbincangan ke arah tu.kalo ikotkan memang nak teruskan lagi supaya tadek la salah paham yang orang melayu esp Islam ni mana ada sembah nenek moyang. So kitorang pon ber'chatting' la cerita pasal benda lain...

hmm...kalau nak ikutkan memang terkejut jugak. yelah tiba-tiba je kot.tak tau la pulak itu pandangan diorang. takpe2..taktau tanya kan...Kalaulah orang ajak berdebat hal2 agama gini..awal2 lagi aku da surrender..maklomlah ilmu xckup mana..nak memandai2...kawan aku pernah gak tanya aku...kalau ada orang kafir tanya ko macam ni..." kalau semua orang Islam akan masuk syurga, dan orang bukan Islam akan jadi kayu bakar kat neraka. kenapa tak dilahirkan je tros2 Islam"..agak2 ko la nak jawab ape???hmmm...aku tau ada jawapannya dan aku yakin jawapan tu jugak akan tetap dibidas selagi tiada bukti kukuh dan nyata nak hadapkan depan diorang. aku hanya berharap semoga suatu hari nanti mereka diberikan hidayah daripada NYA...and one more thing..kadang2 hidayah tu kita yang kena cari bukan hanya menunggu kehadirannya...man jadda wa jada wa man zar'a hasoda~ 'barang siapa yang bersungguh-sungguh, dia akan mendapatkannya dan siapa yang bertani dia akan mendapatkan hasilnya.'

sudahkah kita bersungguh-sungguh???aku???erkk...terkena diri sendiri nampaknya...

~May Allah Bless us~



mungkinkah ini jawapan tersirat/tersurat???wallahualam~


2 klik dan komen :):

Sophia Lee said...

ish ish.. ha'ahh.. nmpk sgt cm tak berminat nak dgr.. huhu

up up and away~ said...

blom dapat hidayah la tu~