Saturday, April 3, 2010

I ain't hurt by crap things anymore...

Salam Alaik~

ahh aa...setiap kali pon mesti macam ni...actually betapa banyak benda dalam kepala otak aku ni aku fikir and suddenly it wasn't came out at the right time.huh...kebejatan...

And it happen almost everytime I need it.hailoh2...kenapa hal ini mesti terjadi kepada aku???why???


Well tak baik mengeluh ok..untuk menyedapkan hati aku yang suka mengeluh aku gugu google jap pasal keluh mengeluh ni...sesungguhnya manusia memang tidak pernah puas.(termasuklah aku skali). La Tahzan wa la Tahaf innaAllaha ma'na...Jangan sedih dan jangan takut..sesungguhnya Allah sentiasa di sisi...Susah untuk meluahkan susah lagi aku rasa untuk simpan apa yang kita rasa tak puas hati tu kan...sakit memang sakit...(sambil tunjuk dada..emm..kat bhgn jantung ke hati ke..mne2 korang rasa peritnyer la...huhu). Kadang-kadang bukan semua benda kita boleh bagitau orang and bukan semua orang kita boleh bagitau. Dan kadang-kadang benda tu better simpan sendiri buat jeruk. So, pasni tak payah la susah-susah lagi nak cari jeruk coz korang pon selalu je menjeruk rasa kan.erkk..ada kaitankah???abaikan.


Apasal aku rasa entri ni agak emo...ish...saya tak masuk mood emo lagi ni...jangan!!!

cuma rasa kurang puas hati dengan prestasi diri..hmm..yeker...mungkinlah..hehe

Hanya ingin sound diri sendiri supaya belajarlah bersyukur dan optimislah~



JANGAN MENGELUH ..........
Kita selalu Bertanya.... ......... ....... dan Al-Quran sudah menjawabnya.
......... .......

KITA BERTANYA: KENAPA AKU DIUJI?
QURAN MENJAWAB
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan;
"Kami telah beriman," ("I am full of faith to Allah") sedangkan mereka tidak
diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka
sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui
org2 yg dusta." -Surah Al-Ankabut ayat 2-3

KITA BERTANYA : KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU
IDAM-IDAMKAN?
QURAN MENJAWAB
"Boleh jadi kamu membenci sesua tu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh
jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah
mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." - Surah Al-Baqarah ayat 216

KITA BERTANYA : KENAPA UJIAN SEBERAT INI?
QURAN MENJAWAB
"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.
" - Surah Al-Baqarah ayat 286

KITA BERTANYA : KENAPA RASA FRUST?
QURAN MENJAWAB
"Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal
kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman." - Surah
Al-Imran ayat 139

KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
QURAN MENJAWAB
"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala
kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan) , dan
kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan
perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah
sempadan) serta bertaqwalah (be fearfull of Allah The Almighty) kamu kepada
Allah supaya, kamu berjaya mencapai kemenangan). "

KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
QURAN MENJAWAB
"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan
sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada
orang-orang yang khusyuk" >- Surah Al-Baqarah ayat 45

KITA BERTANYA : APA YANG AKU DAPAT DRPD SEMUA INI?
QURAN MENJAWAB
"Sesungguhnya Allah telah membeli dari org2 mu'min, diri, harta mereka
dengan memberikan syurga utk mereka...? - Surah At-Taubah ayat 111

KITA BERTANYA : KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?
QURAN MENJAWAB
"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari Nya. Hanya kepadaNya aku
bertawakkal. " - Surah At-Taubah ayat 129

KITA BERKATA : AKU TAK DAPAT TAHAN!!!
QURAN MENJAWAB
"... ..dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada
berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir." - Surah Yusuf ayat 12

Sampaikanlah olehmu Walaupun satu ayat...



Semakin banyak Anda bersyukur kepada Tuhan atas apa yang Anda miliki, maka semakin banyak hal yang akan Anda miliki untuk disyukuri.”


from Hlovate in


5T5B;


which one hurts the most???


saying something and wishing you hadn't???

or

saying nothing and wishing you had???


Rooftop rant;


live hell or live well???

YOU CHOOSE~


4 klik dan komen :):

f@NeLia said...

aku suka post ni afie...
sgt bertepatan dgn diri aku yg kdg2 suka mempersoalkan sesuatu padahal bnde itu munkin baik untuk aku.
Dugaan itu Allah berikan kepada orang yang mampu menerimanya.

Afie said...

hanum...
tauxper..kadang2 terlalu sdikit kite bersyukur kpdNYA...<<aku la tu...adusss...

hana zira said...

like this one....
afie camne ko wat word yang ade palang tue?
i.e abaikan, pastu ko pangkah?

Afie said...

najay...
aku wat kat edit pages...pastu copy paste kat edit post..huhuhu..sbb kat situ ade nak wat strike tu...tp jgn save kat edit pages tu plak..hehehe