Wednesday, February 16, 2011

Petrolsainz day out


Tengok dulu appetizer okeh~ ^^

serunut..serunut..nak naik banyak kali tapi segan..cukuplah sekali.

-infinity mirror-

bersama akak-akaks..akak IJN, cikgu fizik-to-be n si gemok.

*abaikan~
befriend with elbet enstain..hahah

Salam alaik...


Hari tu kan...kan...berapa hari bulan ek..sabtu lepas? tengok kalendar sat>>ha...12/2/2011!!!aku an..eh saya kan pergi petrosains...saya pergi petrosains dengan kak muni dan kak ifa. tiket pon macam murah ajer Rm12. not bad la tu kan... affordable rite?! since kali terakhir pergi petrosains maka kami-kami yang da agak dewasa ni agak ter'excited' la gak..hehe..maklumlah kami nak lihat perubahan dan penambahan petrosains tu..haha..lagipon pergi masa kechiq2 mana la nak ingat sangat kan...bak kata mak kak munirah " rugi je kalo bawak masa budak2 kan...bukan dorang ingat pon" huhu...ala masa budak2 feeling lain...heeee

Tiket masuk pukul 2.3o pm..siap2 solat zohor dan melantak kat Rasa Food Arena food court. okeh da kenyang baru boleh buat semua keje kan. perut tu sangat penting yer kawan2...you should care for ur tummy keh~! ^^

selesai sudah kewajipan, then rush teros pergi petrosains...masuk2 je nampak adik-adik yang kiut miut...haha...macam biasa la. first naik amende tu yang slow2 gerak..ah-hah The Dark ride..bukan dark rider hokeh...memang dark la..ngantuk pon ada..coz die tunjuk video lama2..dulu darjah 5 da tengokla...11 tahun yang lalu..so lame beb..ingatlah ada video baru keh??hehhe...xpe2 layankan aje...terpikio la jugak kan.sebab video tu cakap melayu. then kalo omputih dengor paham ke???buat-buat paham dah. takpe pictures will tell kan.

then abes dark ride, masuk Petrojaya. Jap aku lupa sequences dia la..maklumlah excited. ngeee~ okeh pusing2 petrojaya. menarik gak la. tapi busanlah sikit. kenapa? nak tau pergi sendiri tengok eh.hehe...jalan..jalan dan jalan...penat melihat.haha..pastu masuk Geotime Diorama. ok..ini sangat lawak...masuk-masuk jer..si Dino ni da melalak-lalak...huhu...siap ada 2 versi lagi bm dan bi. ok siap rapping kot...memang akan dengar la die melalak2 dalam tu each time kalau ada orang masuk dalam tu. Dalam ni info pasal dino je..then pasal batu-batu, ada jugak pasal petroleum sikit. and fosil2. kat sini kita leh bau, bauan zaman batu dulu...busuk ouh..macam bau bangkai pon ada. huhu...taktaulah hidung korang macam mana.

pastu jenjalan lagi kat science station 1, space, sparkz, platform, speed and refinery. the teater ungku omar, the molecule nano world and exploration not sure. sebab tak perasan lah...hehe..in the meantime kitorang jalan-jalan tu, tak hengat kat mana *sbb byk mkan somut kot..aduh* jumpa tempat bubbles...syioknyerr...main bubbles..just like kiddos u know. kat situ yang datang semua nak bersuka ria main bubbles je. dan tak terkecuali saya jugak. ahah...suddenly cikgu-fizik-to-be bertanyakan soalan...memang bakal cikgu. Hampir kesemua tempat kitorang pergi, mesti ada soalan yang ditanya...sampaikan adik yang jaga tempat bubbles tu cakap. semua orang yang datang situ just datang nak main bubbles jer. sorang pon tak ada tanya soalan ilmiah. then cikgu-fizik-to-be datang main2 bubbles kat situ and tanya macam-macam. maka adik tu pon cerita la pasal bubbles tu ada 3 formation. soap, water and satu lagi xsure. macam dia kata water n soap...ok sori papehalpon try google ok untuk kepastian. not so sure la. bubbles in bubbles...guna straw aje...world record boleh buat 12 bubble in bubbles.tapi kat petrosains dorang boley buat 5 je...ini menurut trainee yang jaga tempat bubbles tu la...dia pon baru lepas spm..macam kind of budak-budak pandai la jugak aku rasa sebab dia ada cerita pasal nak continue study course biomedic gitu. ha..dia ada cakap part time kat petrosains sejam rm5. nak ke??try la apply.
jenjalan lagi, naik gelongsor, try rasa perasaan hurricane 12o ++ mph, naik heli simulation tu. ouh sama aje macam dolu-dolu...teringat rombongan cik kiah darjah 5 tu. rindunya zaman tu...kanak-kanak lagi. chumel-chumel aje semua...dah berjam-jam pusing dalam tu...akhirnya kitorang keluar jugak dari situ. perasaan...seronok tapi harapkan lebih sikitlah daripada yang ada ni...hahah..memang..manusia yang susah nak puas ati...keke

p/s ::: accidentally typo...
p/s/s:::nyamuk ni nak kena lempang?

1 klik dan komen :):

nadiah fatin said...

petrosains adelah tmpt ak timbang berat bdn kot. ke kt mane entah. haha
eh, apesal ko private kan blog??