Saturday, June 12, 2010

Aku update da ni..bacalah kalau sudi~

maaf~

Sorry for a long missing...kemalasan melanda beb...hehe...dan tadek idea nak merepek meraban 'ere...
Lepas je balik daripada latihan intensif suksis aritu terus je straight pergi Kangaq...mengambil alih tampuk pemerintahan ibu terchenta dalam misi menjaga cucunya...huhu...2 minggu la juga berkampung kat Kangaq tu, siap jenjalan lagi pi Taiping. Taiping ni untuk pengetahuan rakan-rakan, adalah tempat kelahiran akak ipaq saya na...so, ke Taiping bermaksud...ke kampung kakak ipar saya yer...agak segan jugaklah...yelah, dok rumah orang kan...lain rasanya..hehe...da agak-agak berakhir 2 minggu di perantauan...akhirnya saya kembali ke Klang rumah terchenta...home sweet home~ =) I can smell homey~huuuuu~

and I do feel sad...why???
sebab bila bukak suratkhabar jer setiap hari mesti ada kes pasal buang bayi, jumpa bayi kat semaklah, jumpa kat dalam tong sampahlah, dalam longkanglah, entah-mana-mana-lagi-tah...aiisshhh geram tau tak...mereka hanyalah nyawa yang tak berdosa hasil perbuatan dosa kamu-kamu tu...tolonglah, andai kata tidak mahukan kewujudan mereka kenapa perlu lakukan kesilapan yang nyata tu...ko yang buat salah ko nak bunuh lak nyawa yang tak berdosa tu...berchenta pandai...bernafsu pandai...mengandung pandai...membunuh pon pandai...ko memang pandai pandir ..cisss... bila dengar je lagu harapan tanpa suara rasa nak nangis jer...sob...sob..sob...sedih tau...rasa geram pon ada...
Korang perasan tak iklan-iklan sekarang annoying giler...nyampah aku tengok iklan kat tv tu...takdelah... aku ni bukannya tak open, tapi masalahnya semua iklan tu de kaitan attraction between opposite gender...fine, bukan tak boleh tapi semuanya nak berkaitan pasal daya tarikan.macam nak ajar mengoratlah apelah, hasiiishhh...sekarang ni ada iklan yang pasal dedoron @ perfume (aku tak sure sangat..n terlupa lak nama die ape..hehe) yang boleh buatkan perempuan tertarik kat si pemakainya...pe jadahnyer...nak tambah lagi ke hasil-hasil korang yang macam tak bertamadun ni...haiisshhh...pastu iklan-iklan sms yang gabung-gabung nama dapat nama anak...what the???!!! ikan betollah dorang ni. serius aku tak paham...yang iklan kecantikan lagi seketul, agak-agak la pon...Ini tak nak menegangkan tuttt pon mau iklan ka kat Tv...aku yang tengok rasa malu...haaadoo~~#_#

2nd reason, pasal palestin, sampai bilalah agaknya penderitaan mereka akan berakhir...=(
Aku hanya mampu mendoakan dari jauh jer...Aku hanya insan lemah...betapa terseksanya diorang ni nak mempertahankan negara,nyawa,maruah dan agama. Kita di Malaysia sewenang-wenangnya ambil mudah maruah, agama, negara hatta nyawa sekalipon. Agama dibuat main-main, maruah senang dijaja-jaja (ingat ape...jual kain ela ker...derr..), nyawa ibarat tiada nilai, sesenang sesuka hati je nak dibunuh...nampak je malaysia ni macam aman kan, hakikatnya...aku sendiri tak suka dengan fenomena sekarang ni...

~save palestine~

Tadi aku pergi PJ rumah makcik aku naik train dan aku sangat-sangat suka dengan perkhidmatan train sekarang yang ada koc wanita..huu..I loike~ sangat-sangat selesa even though berdiri...sebab semua dalam tu girl jer kalau ada lelaki pon kanak-kanak lelaki. Tapi tadi still gak ada seketul dua mamat berjantina lelaki macam tak sedar diri still menempek kat koc wanita...pastu datang polis bantuan (perempuan) menghalau lelaki-lelaki terbabit ke koc yang tak-kisah-laki-ke-perempuan..huhu...padan muka...kikikik...
Aku risau betul dengan masa depan Malaysia ni...apalah yang akan jadi dalam masa 2o tahun daripada sekarang...hmm...thinking~

p/s: Ya Allah aku mohon padaMu selamatkanlah umat Islam di dunia ini daripada terus dibelenggu kejahilan dan juga daripada terus dizalimi...Ampunkanlah dosa-dosa kami Ya Ghaffar...wahai Maha Pengampun~


-12 june 2010-

4 klik dan komen :):

duta_i said...

saya sangat sudi..membaca,,,
bukan setakat tue,kita pun slalu dapat sms tentng aksi panas..
teruk! kalau dapat kat budak2 n org2 yang tak bertamadun...haish! makin rosakla bangsa,...
p/s:berpegang dengan tali Allah,insyaAllah akan selamat dunia akhirat

Afie said...

huhu..thanx sudi membaca zu..tauxper...riso je la ms akan dtg cne...kter pon risau dgn dri sndri..haiish...

Azwandy Bin Muhamad said...

salam...
setiap hari ade je kes buat bayi...
Kerana dambakan nafsu serakah...
Nyawa yg x berdosa menjadi mangsa...
Subahannallah..

Afie said...

Azwandy Bin Muhamad...
salam~
hmm..betol tu...*nyawa x berdosa mnjadi mangsa...kenapa perlu diulangi kesalahan ke2..